onsdag 18 september 2013

Nollad på vuxna!

Några dagar har gått sedan jakthelg nr 2, så smått börjar normaltillstånd återvända efter chocken! Två jaktdagar i september utan någon fälld vuxen älg! När hände det senast!?2!? Någon som vet??
Det är t.o.m inslag på lokalnyheterna om att det skjutits betydligt mycket mindre älg de tre första jaktveckorna och många jaktlag som vittnar om att det är mindre med älg än normalt.

Nu kanske det ska tilläggas att vi ändå hade en del älgar i rullning men det var lite stolpe ut hela helgen. Lördag morgon och byn jagades, ko och kalv klarar sig precis över Pengån innan de stolt visar upp sina bredsidor 20 meter in på grannlagets mark. Senare på dagen har älgarna lagt ut villospår för Egon så han blir intresserad av att dra från Fagernäs långt in på Londons mark innan han hittar älg. När vi efter en rekord lång lunch tar område tre så är det en ko som offrar sig för de sina och lurar med sig alla tre (3!!) hundarna och sedan smiter ut mellan passarna. Lite pinsamt för hundförarna var det trots allt som istället försökte hoppa in i hundarnas ställe. Undertecknad kanske inte var tillräckligt snabbfotad men lyckades i alla fall få en älg att gunga över Johannamyra och nästan ut på vägen men där var det för smart.... ett av åtta pass var obesatt längs vägen, naturligtvis kliver den över där det är ledigt! Oturen grinar illa!!!

Söndag och nya försök. Hamburg och oturen fortsätter till en början, både Egon och Endra hittar älg men ingen får tillfälle att ens få en skymt innan de passerar rågången norrut. Ett lite utbyte sker ändå när grannarna i norr istället skickar in sin hund som då får fint ståndskall söder om passen på Tjursarkläppen. Plötsligt går det loss och Kend på pass 104 ser till att ko och två kalvar tappar fart och istället stannar upp ett par hundra meter senare i ungskogen. Hunden fortsätter göra ett bra jobb och efter att jag själv fått lämna rågångspasset 107B och smyga in i läge får jag äntligen känna lite krutrök (över 3 år sedan sist så det var välkommet!). En tjurkalv faller efter närstrid på ca 5-6 m och vi fick tacka "grannhunden" för riktigt bra hjälp denna gång, vi hoppas på snart återseende!

Eftermiddagen blir inte någon höjdare, med fjolåret i minne tror vi alla är överrens om att jaga "Skaabäcken" söndag eftermiddag inte är någon bra ide...

(Fotograferingen har nästan fallit i glömska hittills, så ni som har bilder att dela med sig av skicka ett mail eller mms, när vi inte har så många älgar att fota kanske någon sett något annat kul ?! :))

Inga kommentarer: